Идеи за автоматизация, или от къде да започнем?

И така, вашата система е готова.
Всички модули са добавени на правилните места, кръстени са по подходящ начин, можете да ги контролирате от телефона си, от където си пожелаете.

ЧУДЕСНО! A СЕГА НАКЪДЕ?

В тази секция ви даваме примери за прости, но ефективни автоматизации, които можете да направите с вашата FIbaro система. За повечето графичният интерфейс на Home Center 2 и Home Center Lite е напълно достатъчен. За някои по-специфични се изисква LUA код, който е достъпен само за потребителите на Home Center 2.

Тук не разглеждаме примери за автоматизация с други контролери, като VeraEdge, или NеticHOME. Логиката на работа с тях е сходна, макар да има някои различия в интерфейса.


КОНТРОЛ НА БОЙЛЕР С ДВОЙНИ РЕЛЕТА FIBARO

Съществуват няколко метода за контрол на отоплителни системи с Fibaro. Тук ще разгледаме два метода за използването на модули Fibaro Dual Relay за включване / изключване на бойлер, чрез използване на съществуващ програмируем термостат.

Метод А:

Този метод използва 1 двойно реле. Ако имате инсталация с отделно сигнал за отопление и за топла вода, трябва да използвате метод B.

Програматорът ще бъде свързано чрез релето към бойлера по такъв начин, че да работи, както винаги е работел. Програматорът да казва на бойлера, кога да се включи и кога да се изключи, но това да може да бъде пренебрегнато за един цикъл. Т.е. програматорът казва на бойлера да се включи. Вие го изключвате „ръчно”. Той остава изключен за един цикъл, преди да се включи отново. Алтернативно, ако бойлерът е изключен, вие го включвате ръчно и той остава включен, докато програматора го изключи.

В този пример, ако нещо се случи с Home Center, бойлера ще продължи да бъде контролиран от програматора, но няма да можете да използвате ръчен режим.

Този метод е по-малко гъвкав, но използва много малко допълнително програмиране и работи безпроблемно, дори в случай че Home Center бъде ударен от мълния, или задигнат от рецидивист.

Метод B:

Този метод използва 2 двойни релета. Ако имате отделни кръгове за отопление и за топла вода, трябва да използвате този метод.

Програматорът ще бъде включен чрез релето по такъв начин, че той ще бъде просто ключ за Фибаро системата. Бойлерът ще бъде включван и изключван от Homе Center. Програматорът казва на Home Center да включва и изключва бойлера. Home Center изпълнява инструкцията, но тя може да бъде пренебрегната в ръчен режим за един цикъл или за по-дълги периоди.

В този метод, ако нещо се случи с Home Center, бойлера няма да се включи, защото очаква инструкция от контролера, за да се включва или изключва.

Този метод е много гъвкав, но изисква доста повече програмиране и Home Center трябва да е работещ.

Програматорът няма да включва и изключва релетата и за тази цел трябва да напишете сцени, които да го правят.

Какво ще е необходимо?

1 x Fibaro Dimmer Module за всеки осветителен кръг, който е димируем.

За Метод А, ще ви е необходимо 1 x Fibaro Dual Relay (2 x 1.5kW).

За Метод B, ще ви е необходимо 2 x Fibaro Dual Relay (2 x 1.5kW).

И ТАКА:

Метод А:

Процедурата за Метод А е следната:
• Заредете този линк за Method A – диаграма за свързване.
• Не закачайте програматора.
• Проверете дали има място вътре в кутията на програматора, за релето и всички необходими кабели. Ако няма място, добавете нова кутия за тях в съседство.
• Кабелът, който излиза от програматора и включва отоплението, го изключвате от терминала и го включвате на О1 в релето.
• Прекарвате нов кабел от S1 до терминала, който току що сте изключили.
• Правите същите две стъпки за терминала, който контролира водата, като използвате O2 и S2 терминали на релето.
• Свържете фазата за L терминала на релето и свържете „мост” към I терминала. Това ще захранва самото реле.
• Свържете нулата с N терминала.

Метод B:

Процедурата за Метод B е следната:
• Заредете този линк за Method B – диаграма за свързване.
• Не закачайте програматора.
• Проверете дали има място вътре в кутията на програматора, за две релета и всички необходими кабели. Ако няма място, добавете нова кутия за тях в съседство.
• Кабелът, който излиза от програматора и включва отоплението, го изключвате от терминала и го включвате на О1 в релето.
• Прекарвате нов кабел от S2 до терминала, който току що сте изключили.
• С друго реле направете същото с кабела, който контролира водата. Използвайте същите номера на терминали.
• Свържете фазата за L терминала на двете релета и свържете „мост” към I терминалите. Това ще захранва самите релета.
• Свържете нулата с N терминалите на релетата.

За двата Метода:

• Добавете релетата в Home Center 2 дайте им имена и ги сложете към стая.
• Трябва да промените параметър 13 на втората опция (ON = switch contacts connected …)

Ако не промените параметър 13 и ръчно включите бойлера, при следващата команда от термостата той ще се изключи. Когато промените параметър 13, когато термостата каже да бойлера да се включи, той ще се включи, независимо дали преди това вече е бил включен.

За нас


Адрес:
България, София 1407, бул. “Банат” 19

Контакти

Телефон:
+359 888252576
Е-мейл:
sales@intellihome.bg